Az élet a belekben lakozik

Probiotikum es a sport

Probiotikumok és sport

Amerikában az élsportolókat probiotikumokkal is erősítik!

A beleinkben természetes körülmények között rengeteg baktérium és gomba él, melyek nagy szerepet játszanak egészségünk megőrzésében:

  • gátolják a káros baktériumok megtelepedését,
  • védik a bélnyálkahártyát,
  • biztosítják a tápanyagok megfelelő felszívódását,
  • csökkentik a koleszterin felszívódását,
  • és hozzájárulnak a jó közérzet biztosításához.

Az immunrendszer sejtjeinek közel 80%-a a belekben van!

Az ember bélrendszere tehát nagyon jó barátságban van ezekkel a baktériumokkal és gombákkal. A probléma az, hogy ezek a jótékony organizmusok bizonyos körülmények között elgyengülhetnek, és akár el is pusztulhatnak, ami kedvezőtlen hatással van az emésztőrendszer működésére, és így az egész szervezetre.

 

A bélrendszerünk hossza mintegy 9 m, teljes felülete kb. 400 m2, ami egyértelművé teszi, hogy a bélrendszerünk a legnagyobb felület, amellyel a külvilággal érintkezünk. Ennek következtében az immunsejtjeink 70- 80%-a a bélben helyezkedik el.

Az itt zajló emésztési-felszívódási és immunológiai folyamatokat több milliárd jótékony bélbaktérium segíti. A jótékony baktériumok fontos feladata az immunrendszer működésének biztosítása, a bélbe került különböző kórokozók, idegen anyagok felismerése, az immunsejtek mozgósítása, a tápanyagok megfelelő felszívódásának, emésztésének segítése, illetve különböző vitaminok (K- és B- vitamin) termelése.