Az élet a belekben lakozik

Depresszio ellen probiotikum?

 

Mielőtt elkezdeném ezt a cikket, ami pár napja érlelődik bennem, elmesélek egy régebbi esetet, ami ide kapcsolódik s megoldására most jöttem rá. 

Jó pár évvel ezelőtt megkeresett egy idősebb hölgy, nagyon sok helyen járt már, de senki sem tudott segíteni. Se orvosok, se természetgyógyászok. 

Tüneteit semmi sem indokolta, pedig komoly problémákról számolt be: depresszió, világvégi hangulat, öngyilkossági gondolatok, levertség, alvászavar, memóriazavar, türelmetlenség, gyomor, emésztési problémák. 

Elmondása szerint, jó anyagi körülmények között éltek a férjével, aki kedves, és odaadó férj volt. Tenyerén hordozta, imádta. Gyerekei mind jó úton haladtak, vagyis semmi de semmi nem indokolta ezeket a tüneteket! Nem volt az életében stressz, a depresszió sem indokolt. 

A gyógyszerektől félkómás állapotba került, nem bírta a gyomra, a gyógynövények hatástalannak bizonyultak.  Ha akkor tudom amit most, teljesen egyértelmű lett volna, a miért! DE akkor még a kutatók is igen keveset tudtak ezekről a parányi élőlényekről.  Ha végig olvasod amit írtam, te is megtudod, mire jöttem rá:   

 

 

Depresszió, pánik ellen probiotikum?

Az emberiség évezredeken át rettegett a szabad szemmel láthatatlan kórokozóktól, ám az utóbbi évtizedekben egyre több baktériumról derül ki, hogy egészségünk szempontjából kulcsfontosságúak. Ezek a PROBIOTIKUMOK. 

A bélflóránkat alkotó parányi élőlények nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok, tápanyagok felszívódását segítik, hanem az elménkre is hatással vannak.  Sőt a tudományos beszámolók szerint az optimális összetételű bélflóra nemcsak a kedély javítására képes, hanem az olyan mentális zavarok kezelésére, mint a szorongás vagy a depresszió. 

Laboratóriumi tesztek során sikerült már szorongó egeret merésszé, visszahúzódó egeret kalandkeresővé tenni, pusztán a bélrendszerükben élő baktériumok arányának megváltoztatásával. Sőt, amikor depressziós emberekből származó baktériumokat juttattak patkányokba, a rágcsálók maguk is a depressziósak lettek. 

A jó baktériumok régóta velünk vannak. kölcsönhatásban fejlődtek és alkalmazkodtak az évmilliók során. Képesek kiszorítani a rossz baktériumokat a kiszorítás elve alapján.

Forrás: Origo, www.gastrojournal.org

 

 

 

 

Bebizonyították, hogy számos komplex viselkedés kialakulásában szerepe van a bélflóránknak.  Ugye tapasztaltad már, milyen hangulatingadozásokat okoz egy antibiotikum kúra, bakteriális fertőzés, vagy a megszokott étrend módosítása például a fogyókúra is.

 

 

 

 

Dr. Vicki Ellingrod szakértő szerint mind az állatokon, mind az embereken végzett vizsgálatok alátámasztják azt a tényt, hogy a bél mikrobiom összetétele és a kedélyállapot között komoly kapcsolat van.  A bélrendszer baktériumai és az agyi idegsejtek egy nyelvet beszélnek, ugyanazon vegyületek révén kommunikálnak egymással.

A mikrobiom szabályozza a hangulatunkat befolyásoló agyi ingerületátvivő (neurotranszmitter) anyagokat, köztük a szerotonin, a noradrenalin és a dopamin termelését, hasznosulását. Ezek a kémiai hírvivő anyagok pozitív érzelmekkel és tevékenységekkel, köztük a szexuális aktivitással, étvággyal, alvásminőséggel kapcsolatosak. 

forrás: Origo

 

 

 

Tudtad, hogy a bélflórádon múlhat,  hogy visszamész megnézni, kihúztad-e a vasalót?

  • Szerotomin hiánya esetén kialakulhat a negatív beállítódással és alulmotiváltsággal együtt járó depresszió  Alacsony önértékelés, Ingerlékenység, harag, Szorongás, pánik, fóbiák  Rögeszmés gondolatok és cselekedetek, öngyilkossági gondolatok  alvászavar, Premenstruális szindróma. 
  • Dopamin hiánya: levertséggel együtt járó depresszió, energiahiány, alul motiváltság, koncentrációs nehézségek 
  • GABA hiánya: Ellazulásra való képtelenség, kiégettség, feszült izomzat  extrém hiánya jelentős zavarokat okoz, és többek közt összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, krónikus fájdalmakkal, epilepsziával, skizofréniával, és a PMS (premenstruális szindróma /menstruációs ciklus előtti panaszok).
  • GABA hiányban szenvedő betegek kívánják az édességet, az izom könnyebben meghúzódik, megváltozik a szaglás, felgyorsul a légzés, a pulzus, és még számos tünetet tapasztalhatnak (éjszakai izzadás, emlékezetzavarok, türelmetlenség, és érzékenységi zavarok). 
  • Endorfinok hiánya: alacsony fájdalomtűrő képesség, érzelmi érzékenység  A szerotonin és a melatonin mellett a GABA is jelentős alvás-fokozó hatással bír. Mind a 3 anyag az úgynevezett „belső órát” irányítja, a ritmust, ami az alvás-ébrenlétet irányítja, és egy pihentető regeneratív alvást tesz lehetővé. Alvászavarban szenvedő pácienseknél, a normálisnál akár 30%-al kisebb agyi GABA koncentrációt észleltek.

 

 

 

A bélflóra kommunikál az aggyal

Az állatkísérletek teszteredményei egyértelműek. Több kísérletből is az derült ki, hogy a steril környezetben szaporított, bélflóra nélküli egerek antiszociális viselkedést mutatnak, hajlamosak az agresszív magatartásra, gyenge az emlékezetük és a mozgásfejlődésük is eltér az átlagostól.  Például az egyik kísérletben "(Premysl Bercik et al., 2011) azt tapasztalták a kutatók, hogy a mesterségesen sterillé tett bélflórájú egerek a későbbiek folyamán a stresszre jóval intenzívebben reagáltak, mint társaik. Megnőtt az explorációs (felderítő) aktivitásuk, és a hippocampus régióban a BDNF (agyi neurotrofikus faktor) expressziója is emelkedett. Ezek a változások függetlenek voltak az autonóm idegrendszertől, a gasztrointesztinális neurotranszmitterektől vagy a gyulladás aktivitásától." a pszichiátriai betegségeket a bél rendellenessége is okozhatja

 

 

Ezt tudtad?

Ha sokáig vagy olyan környezetben, ahol negatív, depressziós, vagy agresszív emberek vannak, te is azzá válhatsz.

Mert minden egyes ilyen ember óránként nagyjából 38 millió baktériumot juttat a lakás, munkahely stb. légterébe. Vagyis a bélflóránkra is hatással lehetnek.

 

 

Mindezeket összevetve, a mai ember számára elkerülhetetlen, hogy probiotikumokat szedjen. Sőt a probiotikumok lehetnek a jövő táplálék kiegészítői. Egyre több reklám szól erről, s nemcsak antibiotikum szedése esetén! 

A stressz, a depresszió, alvászavarok, ingerlékenység, pánikbetegség, jelentősen csökkenthető probiotikumok szedésével.  De melyik, kérdezhetnéd?

Nos mindenképpen olyan ami többféle törzset tartalmaz és prebiotikum is van benne. az sem mindegy, tabletta, vagy kapszullás. A tablettát összepréselik, az apró élőlények megsérülnek, préselnél hő keletkezik, amitől elpusztulnak. Ha kapszulás és automata gépsoron készülnek, ez sem kedvez nekik, mert erőteljesen dobálja a kapszulába a gép.

A legkíméletesebb a félautomata kapszulázó rendszer.  A Natural Immune Control System zrt saját szegedi gyárában készült kombinált készítmények félautomata gépsoron készülnek.  Egyben vitaminokat, ásványi anyagokat, gyógynövényeket is tartalmaznak. 10féle probiotikum törzs emelt csíraszámban és Inulin (prebiotikum) is van bennük. 

ÁR ÉRTÉK ARÁNYA KIVÁLÓ!  S még egy jelentős érv, a GMP minősítés. Magyarországon csupán a táplálék kiegészítők 5%-a készül ilyen minősítéssel. Ez a minősítés garancia, a kiváló minőségre.   

 

a képre kattintva  
a cég hivatalos oldala

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Tanácsadás és termék rendelés

Amennyiben kitöltöd az űrlapot, a megjegyzés rovatban megírhatod legfontosabb kérdésedet, hamarosan válaszolok és felhívlak.